DERCOL arrow SZKODNIKI arrow Spichrzel orzechowiec (Oryzaephilus mercator Fauv.)
     
 
Spichrzel orzechowiec (Oryzaephilus mercator Fauv.) Drukuj

Długość ciała 2,2-3,1 mm, ubarwienie rdzawobrunatne, ciało delikatnie owłosione. Na głowie za oczami występuje ząbek wielkości połowy średnicy oka. Chrząszcze bardzo podobne do spichrzela surynamskiego  i długo nie były wyodrębnione jako oddzielne gatunki. Pozostałe stadia rozwojowe obydwu spichrzeli są praktycznie niemożliwe do odróżnienia.

Samice składają do 200 jaj, czas rozwoju jednego pokolenia wynosi około 30 dni. Dolną granicą rozwoju jest 20ºC i szkodnik nie może przeżyć zimy w pomieszczeniach nie ogrzewanych. Spichrzel orzechowiec rozwija się nieco dłużej na produktach skrobiowych od surynamskiego, natomiast krócej na produktach zawierających dużo tłuszczu (orzechy, nasiona palmy kokosowej, migdały). Może uszkadzać także suszone owoce, przyprawy.