DERCOL arrow SZKODNIKI arrow Strąkowiec chiński (Callosobruchus chinensis L.)
     
 
Strąkowiec chiński (Callosobruchus chinensis L.) Drukuj

Chrząszcz długości 2-4mm, barwy czerwonej z bardzo zmiennym deseniem jasnych plamek. Na pokrywach jasne plamy tworzą poprzeczne pasy, długość pokryw jest równa ich szerokości. Głowa czarna, czułki żółtawe, u samców grzebieniaste, u samic głęboko piłkowane. Spód ciała czarny z plamkami białych włosków.

Samice składają jaja (średnio około 60) przytwierdzając je do podłoża. Larwa po wylęgu wgryza się do nasienia i tam przechodzi cały rozwój. Rozwój szkodnika jest możliwy w zasięgu temperatury 17-37ºC, z optimum 30-32ºC. W temperaturze 32ºC i 95% wilgotności względnej powietrza rozwój jednego pokolenia trwa 22 dni. Wyrządza szkody w magazynach nasion: fasoli, grochu, soczewicy, wspięgi, ciecierzycy.

Występuje w strefie klimatu ciepłego, poważne szkody wyrządza w Ameryce Południowej, Afryce i Azji Środkowej, gdzie może się rozwijać 10 pokoleń w roku. Przywożony bywa do naszego kraju z nasionami roślin motylkowatych, ale z uwagi na wysokie wymagania cieplne nie rozwija się.